Przepis na to ciasto dostałam już dawno od mojej koleżanki z pracy. Uwielbiam je za to, że zawsze mi wychodzi, jest szybkie w przygotowaniu i nie trzeba nawet używać miksera. Jest naprawdę pyszne i gorąco polecam wszystkim łasuchom.
Składniki:
400 g mąki tortowej
6 jajek
400 g cukru trzcinowego lub białego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka oleju
400 g startej drobno marchewki
cukier puder do posypania
Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową) mieszamy w misce. W drugiej misce rózgą ubijamy lekko jajka, wlewamy olej, dodajemy startą na najdrobniejszych oczkach marchewkę (polecam zetrzeć marchewkę w urządzeniu wielofunkcyjnym z funkcją siekania ) i mieszamy dokładnie łyżką. Zawartość tej miski wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę o wymiarach 35x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 1 godzinę w 160 st. jeżeli w termoobiegu to w 140 st. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast, zaskakujące jak wiele zmienia w przepisie zwykłe warzywo :)
OdpowiedzUsuńTwój wypiek wygląda na bardzo puchaty i mięciutki. A to właśnie w ciastach uwielbiam :)