Składniki:
paczka makaronu fusilli
3 cebule szalotki
200 g wędzonego łososia
1 szklanka białego wina półwytrawnego
500 ml passaty pomidorowej
1 szklanka śmietany 30%
sól, pieprz
pieprz cayenne
pęczek koperku
parmezan
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na dużej głębokiej patelni - najlepiej typu wok podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebule. Łososia kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię, smażymy chwilę aż mięso zmieni kolor na blado różowy, następnie wlewamy wino i podgrzewamy aż wino odparuje. Dodajemy passatę, zmniejszamy ogień pod patelnią i gotujemy całość około 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie łączymy. Na koniec można dodać jeszcze odrobinę pieprzu cayenne aby potrawa była bardziej wyrazista w smaku. Całość posypujemy koperkiem i świeżo startym parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz