piątek, 27 marca 2015

Ryż po kantońsku!

Propozycja na piątkowy, szybki obiad, który można zrobić ze składników, prawie zawsze dostępnych w naszej lodówce.




Składniki:
2 torebki ryżu parboiled
1 cebula
25 dag szynki
pół paczki mrożonego groszku
1 marchewka
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego jasnego
pieprz, sól
1 łyżeczka kurkumy
1-2 łyżeczki przyprawy do potraw kuchni chińskiej Link
pół pęczka szczypiorku
olej do smażenia




Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
W woku dobrze rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, następnie groszek i chwile smażymy, aż groszek lekko zmięknie. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokroją szynkę i smażymy ok. 2-3 minuty.
Ugotowany ryż wsypujemy do woka, dokładnie mieszamy i smażymy wszystko razem. Następnie dodajemy, kurkumę, pieprz, przyprawę do potraw kuchni chińskiej oraz sos sojowy. Jajka wbijamy do miseczki, solimy i roztrzepujemy widelcem. 
Na środku ryżu robimy dołek, do którego wlewamy jajka i energicznie mieszamy. Gdy jajka zaczynają się delikatnie ścinać, łączymy z ryżem i jeszcze chwilę smażymy wszystko dokładnie mieszając. 
Na koniec ryż posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz