Przepis znalazłam w jakieś mini książce, dodatku do gazety. W oryginalnym przepisie jest ser fontina - rodzaj włoskiego sera o bardzo delikatnym smaku, który niestety jest dostępny tylko w najlepszych sklepach. Dlatego też zastąpiłam go ementalerem co dało równie dobry efekt.
Składniki:
60 ml oliwy z oliwek
1 duża cebula
4 żabki czosnku
400 g pomidorów z puszki krojonych
12 świeżych liści bazylii
90 ml śmietany tortowej 36%
60 g sera gruyere
60 g sera ementalera
sól i pieprz, świeżo zmielony
500 g spaghetii
60 g parmezanu
Gotujemy makaron al dente. Rozgrzewamy oliwę w dużej patelni, wkładamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pomidory i posiekane listki bazylii, mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut, tak by sos lekko zgęstniał. Dodajemy śmietanę, starte sery i mieszamy, aż sery się roztopią i otrzymamy gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz