poniedziałek, 23 marca 2015

Spaghetti z pomidorami i serem!

Kiedy pierwszy raz robiłam to spaghetii nie sądziłam, że będzie to jedno z naszych ulubionych dań. Pamiętam ten rewelacyjny zapach, który unosił się w całym mieszkaniu a kubki smakowe dostawały szału. Najwspanialsze w tym przepisie jest to, że zawsze wychodzi tak samo i smakuje rewelacyjnie.
Przepis znalazłam w jakieś mini książce, dodatku do gazety.  W oryginalnym przepisie jest ser fontina - rodzaj włoskiego sera o bardzo delikatnym smaku, który niestety jest dostępny tylko w najlepszych sklepach. Dlatego też zastąpiłam go ementalerem co dało równie dobry efekt.

Składniki:
60 ml oliwy z oliwek
1 duża cebula
4 żabki czosnku
400 g pomidorów z puszki krojonych
12 świeżych liści bazylii
90 ml śmietany tortowej 36%
60 g sera gruyere
60 g sera ementalera
sól i pieprz, świeżo zmielony
500 g spaghetii
60 g parmezanu




Gotujemy makaron al dente. Rozgrzewamy oliwę w dużej patelni, wkładamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pomidory i posiekane listki bazylii, mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut, tak by sos lekko zgęstniał. Dodajemy śmietanę, starte sery i mieszamy, aż sery się roztopią i otrzymamy gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy  solą i pieprzem. 
Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz