Składniki:
500 g makaronu tagliatelle
10 szt. pomidorów suszonych
garść oliwek czarnych
2 ząbki czosnku
200 g szynki parmeńskiej
garść świeżej rukoli
6 pomidorków koktajlowych
2 jajka
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz
Makaron gotuję al dente. Na patelni rozgrzewam oliwę (najlepiej tą z pomidorów suszonych) wrzucam pokrojoną szynkę parmeńską, następnie pokrojone pomidory i przesmażam jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodaje przeciśnięty prze praskę czosnek, chwilę mieszam i wyłączam ogień.
W miseczce roztrzepuje jajka dodaje śmietankę, parmezan, sól oraz pieprz.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładam do garnka w którym się gotował. Przygotowanym sosem zalewam makaron i szybko mieszam aby jajka się nie ścięły i nie powstała jajecznica, po chwili dodaję zawartość z patelni, pokrojone w plasterki oliwki, sól, pieprz i podgrzewam jeszcze chwile aż sos zrobi się gładki.
Makaron nakładam na talerze posypuję rukolą, świeżo startym parmezanem oraz przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz