czwartek, 12 marca 2015

Z cyklu: Popisowe dania mojego męża. Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym!

Wspólna pasja do gotowania a na pewno do jedzenia, próbowania i poznawania nowych smaków połączyła nas na wieczność :))
Czasami kiedy mam ogromnego lenia to mój M przejmuje władze w kuchni i robi jedno ze swoich popisowych dań, które zawsze mu wychodzą. Tak, tak jest ich więcej i będą pojawiać się na blogu z cyklu: Popisowe dania mojego męża.
Poniżej przedstawiam Wam przepis na penne z kurczakiem i szparagami, który został zaczerpnięty z przepisu Pascala.

Składniki:

500 g makaronu penne
1 pęczek obranych zielonych szparagów
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 piersi kurczaka
400 ml śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
10 pomidorków koktajlowych
pieprz, sól
szczypta papryki słodkiej mielonej
szczypta papryki ostrej mielonej

Gotujemy makaron penne al dente. Szparagi obieramy, odłamujemy twardą zdrewniałą końcówkę, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą tak aby główki szparagów nie były zanurzone w wodzie. Możemy zaopatrzyć się w specjalny garnek do gotowania szparagów. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 do 6 minut, jeżeli chcemy aby były bardziej miękkie. Następnie odcedzamy szparagi i hartujemy w zimnej wodzie z lodem.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na oleju. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski. Na patelnię, na której smażył się kurczak wlewamy śmietanę, dodajemy gałkę muszkatołową i pokrojone w słupki wcześniej ugotowane szparagi. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje dodajemy kurczaka, delikatnie mieszamy. Następnie do sosu dodajemy makaron i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem.



         Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz