wtorek, 14 kwietnia 2015

Łosoś z kaszą kuskus!

Przychodzą czasem takie dni, kiedy mam ochotę na coś zdrowego i mało kalorycznego. Wiosna to dobry czas aby trochę odchudzić nasze posiłki a jednocześnie urozmaicić naszą dietę.

Składniki:
30 g świeżego fileta z łososia
1 cebula szalotka
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
6 szt. pomidorów suszonych
1 świeży brokuł
150 g kaszy kuskus
sól, pieprz
pieprz cytrynowy
sok z połowy limonki
1 łyżka oleju z bazylią i czosnkiem klik
oliwa do smażenia


Brokuła gotujemy na parze. Filet z łososia myjemy, ściągamy skórę, skrapiamy sokiem z limonki i przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy olejem z bazylią i czosnkiem, układamy łososia, przykrywamy folią aluminiową a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem na 30 minut.
Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą do wysokości około 1 cm nad powierzchnię kaszy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy groszek, chwilę smażymy, aż groszek zmięknie. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i przygotowaną wcześniej kaszę kuskus. Wszystko razem dokładnie łączymy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowane danie układamy na talerzu i zajadamy:)



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz