Na świątecznym stole oprócz, jajek faszerowanych, białej kiełbasy, babki i innych wspaniałych przysmaków, koniecznie musi znaleźć swoje miejsce ta sałatka. To już taka nasza tradycja, że zawsze robi ją mój mąż. I muszę przyznać, że wychodzi mu to lepiej niż mi :))
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
6 jajek
3 duże ogórki kiszone
40 dag sera żółtego
300 ml majonezu hellman's babuni
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Białko ścieramy na tarce o dużych oczkach.Tuńczyka odciskamy z wody. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Ser żółty również ścieramy na tarce.
Sałatkę układamy warstwowo w kolejności: białko, tuńczyk, ogórek, ser oraz majonez po 3 łyżki na każdą warstwę. Z tej ilości składników powinny wyjść około 4 warstwy. Na samą górę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach żółtka, które tworzą piękną pierzynkę. I gotowe.
Smacznego !
...na świątecznym stole u teściowej była i najszybciej "zeszła" ;)
OdpowiedzUsuń