Sezon na truskawki w pełni, a więc polecam Wam moje ulubione ciasto z truskawkami i kruszonką. Idealne ciasto, kiedy mamy mało czasu a za chwilę przyjdą goście. I co najważniejsze zawsze wychodzi.
Składniki na ciasto: (na tortownicę o śr. 25 cm, lub na blachę o wym. 25x36 cm)
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
truskawki
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
Jajka miksujemy z cukrem następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dolewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto a na wierzchu układamy truskawki. W misce zagniatamy kruszonkę a następnie wykładamy ją na truskawki. Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. w termoobiegu.
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
truskawki
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
Jajka miksujemy z cukrem następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dolewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto a na wierzchu układamy truskawki. W misce zagniatamy kruszonkę a następnie wykładamy ją na truskawki. Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. w termoobiegu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz