Przepis na to wspaniałe pesto bazyliowe zapisałam kiedyś oglądając na kuchni+ program "Dwóch łakomych Włochów".
Będąc niedawno na wakacjach w Toskanii miałam okazje jeść pyszny domowy makaron z pesto bazyliowym z dodatkiem świeżego pomidora. Powaliło mnie to proste połączenie i postanowiłam odtworzyć ten przepis w domu.
Przepis na pesto bazyliowe
według Dwóch łakomych Włochów:
1 duży pęczek bazylii
10 g grubej soli morskiej
4 ząbki czosnku
40 g orzeszków pinii
100 ml oliwy
80 g startego sera parmezan
świeżo zmielony pieprz
Dodatkowe składniki:
250 g makaronu do wyboru spaghetti, pappardelle
1 duży dojrzały pomidor
parmezan
oliwa
Składniki na pesto dokładnie zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżką cedzakową przełożyć ugotowany makaron na patelnię, dodać pesto, wszystko razem wymieszać i chwilę podgrzać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę pomidor.
Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz