niedziela, 17 maja 2015

Lasagne ze szpinakiem i sosem pomidorowym!

Kolejna propozycja na danie ze szpinakiem. Ten przepis znalazłam w gazetce "Włoskie smaki" z biedronki, oczywiście Wam prezentuje z moimi małymi ulepszeniami :) 

Składniki:
250 g świeżego makaronu lasagne
450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
160 g szynki prosciutto
200 g serka śmietankowego lub ricotty
700 ml przecieru pomidorowego Passata
2 ząbki czosnku
3 pomidory suszone
sól, pieprz
3 łyżeczki cukru
kilka listków bazylii świeżej lub 2 łyżeczki suszonej
2 łyżeczki ziół toskańskich
150 g startej mozzarelli lub innego żółtego sera


Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć szpinak i smaż około 5 minut, aż szpinak się rozpuści i woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak przełóż do miski, wymieszaj z serkiem i dodaj pokrojone suszone pomidory odsączone z oleju.


Następnie podsmaż na chrupko pokrojoną szynkę, wlej passatę. Sos dopraw solą i pieprzem. Kiedy sos się zagotuje dodaj bazylię, cukier oraz zioła toskańskie i gotuj jeszcze kilka minut. W prostokątnym naczyniu do zapiekania połóż warstwę makaronu, następnie 1/3 szpinaku, makaron i 1/3 sosu pomidorowego.





Powyższą czynność powtórz dwa razy a górę posyp startym serem. 


Lasagne piecz 25-30 minut w 190 st. Jeżeli używasz makaron suszony, to zmniejsz temperaturę do 170 st. i piecz 40-45 minut.




Smacznego !

2 komentarze:

  1. jest tu wszystko co uwielbiam: makaron, szpinak ser i pomidory :)
    Zapraszam do mnie :)
    http://zbiorblogowkulinarnych.blogspot.com/ dodałam tego bloga do listy najlpeszych blogów kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, niezmiernie mi miło:)

      Usuń