Jak co miesiąc zapraszam Was na popisowe danie mojego męża. Tym razem jest to wspaniały, gęsty, mięsny sos coś alla bolognese ale moim zdaniem o wiele lepszy, sami spróbujcie.
Składniki:
500 dag mielonej wołowiny
500 g koncentratu pomidorowego
1 główka czosnku
pół kostki margaryny mlecznej
sól, pieprz
papryka ostra mielona
papryka słodka mielona
3- 4 łyżeczki cukru
500 g makaronu spaghetti
ser żółty do starcia
Mieloną wołowinę wkładamy do garnka i zalewamy wodą równo z poziomem mięsa, dodajemy szczyptę soli i stawiamy na gazie. W tym czasie obieramy czosnek. Gdy mięso się podgrzewa, delikatnie rozdrabniamy je widelcem aby nie zrobiły się grudy, gotujemy tak długo, aż mięso zacznie się gotować. Następnie dodajemy przeciśniętą przez praskę główkę czosnku, mieszamy i dalej gotujemy. Po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej i 2 łyżeczki papryki słodkiej, mieszamy i przykrywamy sos pokrywką, ponieważ może zacząć pryskać. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sól, pieprz, cukier i pół kostki margaryny, delikatnie mieszamy aż margaryna się rozpuści i połączy z sosem. W tym momencie należy sos spróbować i w razie potrzeby dodać papryki słodkiej, ostrej, cukru, soli i pieprzu. Sos gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz