Powroty z wakacji są okropnie trudne! Ledwo się nie obejrzysz a już zapominasz, że gdziekolwiek byłeś. No niestety czas powrócić do rzeczywistości, ale żeby trochę ułatwić sobie życie mam dla Was propozycje na szybkie i proste danie kuchni meksykańskiej.
Składniki:
1 opakowanie placków tortilla
1 podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 puszka fasoli czerwonej w zalewie cayenne klik
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka pulpy pomidorowej lub pomidorów krojonych
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
olej do smażenia
Składniki na sałatkę:
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 awokado mocno dojrzałe
pół czerwonej cebuli
sok z połowy limonki
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Sos:
1 mały kubeczek śmietany 12%
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta pieprzu
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w półkrążki, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy cebulę, chwilę smażymy. Następnie dodajemy kurczaka podsmażamy i posypujemy mięso przyprawą do kuchni meksykańskiej, około 2 łyżeczki. Po chwili dodajemy paprykę, chwilę przesmażamy i dodajemy pulpę pomidorową, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolę wraz z zalewą i kukurydzę, gotujemy kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy paprykę słodką, odrobinę soli i w razie potrzeby łyżeczkę przyprawy do kuchni meksykańskiej.
Tortille przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w kosteczkę, mieszamy z oliwą, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z limonki.
Bardzo dojrzałe awokado możemy rozdrobnić w misce widelcem, tak było w przypadku mojej sałatki. Dla bardziej odważnych i lubiących ostrą kuchnię polecam dodanie do sałatki świeżą papryczkę chilli :)
Składniki na sos dokładnie mieszamy i smarujemy nim tortille.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz