Składniki:
8 pałek z kurczaka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 szklanki ryżu parboiled
1 cebula
1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano, estragonu i
słodkiej papryki,
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Składniki na sos:
6 szklanek wody
pół kostki masła
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek ketchupu
Przyprawy: bazylię, tymianek, oregano, estragon, słodką paprykę, sól, pieprz i czosnek mieszamy z 2 łyżkami oleju a następnie przyprawiamy pałki. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Surowy ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego, najlepiej jak będzie trochę głębsze, na ryż układamy plastry cebuli a następnie pałki z kurczaka.
Składniki na sos podgrzewamy chwilę w rondlu, aż masło się rozpuści. Następnie zalewamy sosem pałki i pieczemy 1h i 20 minut w temp. 200 st. z termoobiegiem.
Danie podajemy z surówką z białej lub czerwonej kapusty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz