Gorąco Wam polecam ten deser i życzę słodkiego tygodnia.
Składniki:
300 g herbatników typu digestive
100 g rozpuszczonego masła
3 banany
sok z 1/2 cytryny
400 g gotowego kajmaku (użyłam tego z Bakallandu)
50 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 kostki czekolady gorzkiej, startej na tarce
Ciasteczka kruszymy drobno (np. w malakserze), mieszamy z roztopionym masłem. Ciasteczkową masą wykładamy formę do tarty, dokładnie dociskając masę do boków. Formę wkładamy do lodówki, do schłodzenia na około 30 minut.
W misce mieszamy dokładnie masę kajmakową, serek mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz