Składniki:
500 g makaronu fusilli
1 średnia cukinia
6 pieczarek
szklanka zielonego groszku mrożonego
200 g szynki parmeńskiej
3 ząbki czosnku
sól, pieprz kolorowy
250 ml śmietany 36%
2 łyżeczki ziół toskańskich klik
parmezan
oliwa do smażenia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię i pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Następnie dodajemy cukinię, odrobinę solimy i smażymy, aż cukinia zmięknie. Po chwili dodajemy groszek i podgrzewamy całość klika minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojoną szynkę parmeńską, chwilę podsmażamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy całość i wyłączmy ogień. Szynkę dodajemy na patelnię z warzywami, wlewamy śmietankę, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła toskańskie. Podgrzewamy całość, aż śmietana się lekko zredukuje a sos zgęstnieje.
Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Smacznego!
Widzę, że jest nieco pieczarek w tym pysznym makaronie. Zapraszam zatem do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)
OdpowiedzUsuń