środa, 22 kwietnia 2015

Zielone fusilli!

Wiosna wkoło, słoneczko, cieplutko, zieleni się wszystko powolutku, aż żyć i jeść się chce. Robiłam sobie wczoraj zakupy w moim przydomowym warzywniaku, w którym wszystko piękne, młode i kolorowe krzyczało do mnie kup mnie, zjedz mnie! I wpadł mi do głowy taki oto przepis.

Składniki:
500 g makaronu fusilli
1 średnia cukinia
6 pieczarek
szklanka zielonego groszku mrożonego
200 g szynki parmeńskiej
3 ząbki czosnku
sól, pieprz kolorowy
250 ml śmietany 36%
2 łyżeczki ziół toskańskich klik
parmezan
oliwa do smażenia

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cukinię i pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Następnie dodajemy cukinię, odrobinę solimy i smażymy, aż cukinia zmięknie. Po chwili dodajemy groszek i  podgrzewamy całość klika minut.


Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy pokrojoną szynkę parmeńską, chwilę podsmażamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy całość i wyłączmy ogień. Szynkę dodajemy na patelnię z warzywami, wlewamy śmietankę, solimy, pieprzymy i dodajemy zioła toskańskie. Podgrzewamy całość, aż śmietana się lekko zredukuje a sos zgęstnieje.
Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem.


Smacznego!



Pieczarkowy Tydzien 2015




1 komentarz:

  1. Widzę, że jest nieco pieczarek w tym pysznym makaronie. Zapraszam zatem do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)

    OdpowiedzUsuń