wtorek, 25 sierpnia 2015

Penne z cukinią i szafranem, czyli wspomnienia z Toskanii!

Lato powoli dobiega końca, dni są już coraz krótsze, wieczory chłodniejsze. Na szczęście możemy przywołać smaki lata, poczuć się przez chwilę jak na wakacjach, powspominać, pooglądać zdjęcia.
Ten makaron miałam zrobić już dawno, ale bałam się, że nie uda mi się odwzorować tamtego toskańskiego smaku, ale chyba się udało.
 
 
 
 
Składniki:
250 g makaronu penne
1 duża cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta nitek szafranu
sól, pieprz
odrobina ziół włoskich do smaku klik
oliwa z oliwek najlepiej włoska
parmezan
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać, cukinię pokroić w półplasterki. Szafran zalać do 1/4 szklanki ciepłą wodą. Na patelni rozgrzać sporo oliwy, dodać cebulę, po chwili wrzucić cukinię i chwilę podsmażać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szafran wraz z wodą, całość posolić i chwilę dusić, aż nadmiar wody odparuje.
 
 
 
Następnie na patelnie dodajemy makaron, całość dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy, cały makaron musi być pokryty oliwą. Na koniec dodajemy zioła włoskie do smaku. Makaron wykładamy na talerz i posypujemy obficie parmezanem.
 
 
Na koniec zapraszam Was jeszcze na chwilę na piękne toskańskie wzgórza.
 


 
 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz