wtorek, 17 marca 2015

Burgery z kurczakiem!

Dzisiaj domowa wersja burgerów z kurczakiem dla wszystkich, którzy czasami lubią zjeść coś mniej zdrowego i kalorycznego.



Składniki:

4 bułki do hamburgerów z sezamem (polecam te z biedronki)
4 plasterki sera żółtego
1 filet z piersi kurczaka
1 jajko
1 łyżka majonezu
1 szklanka panierki japońskiej panko
1 łyżka przyprawy do mięs knorr
1 cebula czerwona
4 ogórki konserwowe
kilka liści sałaty lodowej

Składniki na sos:

1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy miodowej
1/2 łyżeczki cukru
2-3 krople soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. 
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na cztery części, lekko rozbijamy pięścią. Przyprawiamy z obu stron przyprawą do mięs knorr. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy majonez i dokładnie łączymy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kurczaka najpierw obtaczamy w masie jajeczno-majonezowej, a następnie w panierce panko. Smażymy na rozgrzanym oleju - najlepiej na oleju z winogron, który się nie przypala i nie daje brzydkiego zapachu. Kiedy kurczak się smaży, w tym czasie wkładamy bułki do nagrzanego piekarnika 120 st. góra - dół, na jedną połówkę układamy plaster żółtego sera.
Bułki wyciągamy po około 10 minutach, jeżeli lubimy bardziej chrupiące. Usmażone kawałki kurczaka wykładamy na talerz wyłożony papierem kuchennym aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Teraz możemy złożyć nasze burgery. Na połówkę z serem kładziemy sałatę, kilka krążków cebuli, kawałek kurczaka, sos, kilka plasterków ogórka i całość dociskamy bułką. Oczywiście każdy ma swoje preferencje i może do środka dodać co tylko lubi.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz