poniedziałek, 30 marca 2015

Jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem!

Święta Wielkanocne tuż, tuż. Dlatego chciałam podzielić się z Wami przepisem na jajka faszerowane, które jak co roku muszą znaleźć się na naszym świątecznym stole.


Składniki:

10 jajek
300 dag pieczarek
pęczek szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
pół łyżeczki papryki słodkiej
olej do smażenia


Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce na największych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda odparuje a pieczarki lekko się zrumienią. Ostudzone pieczarki dodajemy do żółtek, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dodajemy posiekany szczypiorek i majonez. 


Wszystko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Tak powstałym farszem wypełniamy połówki białek.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz