piątek, 6 marca 2015

Tagliatelle Molto Bene!

Ten makaron jadłam kiedyś w Pizza Hut, pozostawiał on wiele do życzenia ale i tak był niezły jak na sieciówkę. Postanowiłam więc zrobić go sama. W oryginalnym przepisie jest sos beszamelowy, nie przepadam jednak za jego smakiem, a tym bardziej za robieniem tego sosu. Poniżej przedstawiam Wam wersje łatwiejszą i moim zdaniem o wiele smaczniejszą.

Składniki:

500 g makaronu tagliatelle                                     
10 szt. pomidorów suszonych
garść oliwek czarnych
2 ząbki czosnku
200 g szynki parmeńskiej
garść świeżej rukoli
6 pomidorków koktajlowych
2 jajka
250 ml śmietanki 36%
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz

Makaron gotuję al dente. Na patelni rozgrzewam oliwę (najlepiej tą z pomidorów suszonych) wrzucam pokrojoną szynkę parmeńską, następnie pokrojone pomidory i przesmażam jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodaje przeciśnięty prze praskę czosnek, chwilę mieszam i wyłączam ogień.
W miseczce roztrzepuje jajka dodaje śmietankę, parmezan, sól oraz pieprz.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładam do garnka w którym się gotował. Przygotowanym sosem zalewam makaron i szybko mieszam aby jajka się nie ścięły i nie powstała jajecznica, po chwili dodaję zawartość z patelni, pokrojone w plasterki oliwki, sól, pieprz i podgrzewam jeszcze chwile aż sos zrobi się gładki.
Makaron nakładam na talerze posypuję rukolą, świeżo startym parmezanem oraz przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz