piątek, 17 kwietnia 2015

Makaron smażony z kurczakiem!

Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na sposób chiński. Jest to jedno z moich ulubionych dań, ponieważ po pierwsze można je zrobić w niecałe pół godziny, po drugie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze smaczne, a po trzecie mogę je zabrać na lunch do pracy. Mam nadzieje, że Wam również przypadnie do gustu.

Składniki:
250 g makaronu jajecznego w stylu chińskim 
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
1 opakowanie mieszanki chińskiej 
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
3 łyżki sosu sojowego jasnego
olej do smażenia


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ja makaron lekko połamałam. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę, kiedy się lekko podsmaży, dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy mieszankę chińską i przyprawę do potraw chińskich, smażymy aż warzywa zmiękną a woda odparuje.

Po około 10-15 minutach dodajemy makaron i sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym woku. Na koniec możemy jeszcze przyprawić solą i pieprzem do smaku.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz