wtorek, 28 kwietnia 2015

Piersi z kurczaka pod szpinakową pierzynką!

Szpinak uwielbiam. Oczywiście był taki czas, że nie wzięłabym go do ust z czego wyleczyła mnie moja ukochana mamusia - ale to długa i zabawna historia :) 
Dzisiaj propozycja obiadowa na piersi z kurczaka zapiekane pod sosem szpinakowym. Tak przygotowany sos można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnych dań lub jako dodatek do ryb, mięs, tart.

Składniki na sos szpinakowy:
500 g szpinaku świeżego lub mrożonego (jeżeli mrożony to liście)
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
200 g śmietany kwaśniej 22 %

Szpinak rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szpinak i smażmy, aż szpinak zmięknie a woda odparuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, gałkę, pieprz oraz orzeszki wcześniej uprażone na patelni (bez tłuszczu). Wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy śmietanę i w razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.



Pozostałe składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
sól, pieprz
zioła prowansalskie lub włoskie
1 łyżka oleju
pół kostki sera feta ok. 100 g


Filet z kurczaka myjemy i rozcinamy wzdłuż na cienkie płaty, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy filety z kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - termoobieg 180 st. na 15 minut.
Po 15 minutach wyciągamy naczynie z piekarnika, nakładamy na kurczaka warstwę sosu szpinakowego i posypujemy rozdrobnionym serem feta. Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Tak przygotowane danie możemy podać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz