niedziela, 12 kwietnia 2015

Pałki z kurczaka na ryżu!

Niedzielny obiad z mojego dzieciństwa to zawsze były dwa dania. Zazwyczaj rosół i kurczak z patelni z ziemniakami i surówką. No i oczywiście kompocik z truskawek lub innych owoców. Nie ukrywam, że dziś nie dałabym rady zjeść dwóch dań, a wizja ubrudzenia, aż tylu garnków przyprawia mnie o dreszcze. Dlatego uwielbiam dania jednogarnkowe, które robią się prawie same i są naprawdę pyszne.

Składniki:
8 pałek z kurczaka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 szklanki ryżu parboiled
1 cebula
1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano, estragonu i 
słodkiej papryki, 
sól, pieprz
2 łyżki oleju

Składniki na sos:
6 szklanek wody
pół kostki masła
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek ketchupu


Przyprawy: bazylię, tymianek, oregano, estragon, słodką paprykę, sól, pieprz i czosnek mieszamy z 2 łyżkami oleju a następnie przyprawiamy pałki. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Surowy ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego, najlepiej jak będzie trochę głębsze, na ryż układamy plastry cebuli a następnie pałki z kurczaka.

Składniki na sos podgrzewamy chwilę w rondlu, aż masło się rozpuści. Następnie zalewamy sosem pałki i pieczemy 1h i 20 minut w temp. 200 st. z termoobiegiem.
Danie podajemy z surówką z białej lub czerwonej kapusty.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz